Bieten halwa (Indiase pudding)

Een minder bekende groente waarmee de halwa (Indiase pudding) ook kan worden bereid, zijn bieten. Als je geen bieten lust, zul je je verbazen, dat je dit wel lekker vindt. Het is dit een gerecht, waarbij de kruiden en de suiker samen een heerlijke brij aan fijne smaken vormen. En de kleur van de bieten zorgt ervoor dat het oogstrelend gerecht is, als het op tafel staat of uitgeserveerd wordt.

author Door Aivie

Zoete aardappelen met sesamzaad

Zoete aardappelen worden steeds populairder en passen goed in een koolhydraatarm dieet. Dit gerecht is een mooie mix van zoet, zout en zuur. Het is simpel te bereiden en smaakt altijd. 

author Door Aivie

Gebakken aubergines met gember

Een simpel en overheerlijk gerecht dat eigenlijk niet mag ontbreken bij een vegetarisch of veganistisch menu. De aubergines kun je vervangen door kastanje champignons of courgettes. Het gerecht is binnen een half uurtje klaar. 

author Door Aivie

Pistache-amandel barfi (Indiase zoetigheid)

Op de hindoefeesten is dit zoetig gerecht vaak aanwezig. Het erg simpel te bereiden en ook van te voren te bereiden. 

author Door Aivie

Rode bessen chutney

Het is geweldig om je gerechten te laten inspireren door het seizoen. Zo zag ik deze rode bessen of aalbessen staan en dacht hier moet ik iets mee! Ik heb een mooie en frisse chutney ervan gemaakt. Zonder toevoeging van vet en geen Surinaams Hindostaanse chutney masala gebruikt. Veel mensen denken dat chutney’s altijd (zeer) pittig van smaak zijn. Niets is minder waar. Chutney’s zijn een mooi bijgerecht die pittig kunnen zijn, maar vaak vooral zuur, zoet of zoetzuur van smaak zijn. En ze worden als bijgerecht bij diverse gerechten geserveerd. Ook voor deze chutney geldt, lust je geen peper, laat het dan gerust weg. 

author Door Aivie

Courgette kofta’s in tomatencurry

Kofta’s zijn balletjes die worden gemaakt van groenten, paneer (jonge kaas), vis of vlees of een combinatie daarvan. De groenten- en paneer kofta’s zijn mijn favoriet. Dit gerecht kan je gerust van te voren bereiden, zodat de kruiden van de curry beter in de kofta’s trekken. Dit gerecht is redelijk vetarm. Alleen de kofta’s worden gefrituurd. En indien je de goede meelsoorten gebruikt, maak je hier een mooi koolhydratenarm gerecht van.

author Door Aivie

Sewai, Indiase versie

Ik ben dol op Indiase zoetigheden. In Suriname wordt dit gerecht anders bereid, met minder ingrediënten, maar net zo lekker. Dit gerecht kan zowel warm als koud worden gegeten. 

author Door Aivie

Paneer in kokosmelk

Weer een mooi Zuid Indiaas gerecht, zonder dat het een ingewikkelde exercitie wordt om dit heerlijk gerecht te bereiden. Een paneergerecht mag eigenlijk niet ontbreken op een Indiaas menu. Geniet hiervan! 

author Door Aivie

Bitter melon in tomaten curry

Ik houd van bittere groenten. En de bitter melon of sopropo in het Surinaams blijft een van mijn favoriete groenten. Ik kan het zelfs rauw eten en drink iedere dag een kopje sopropothee! Dit recept is simpel te bereiden en kan ook van te voren bereid worden. Het geheim van een goede curry zit niet alleen in de samenstelling van de kruiden, maar ook de tijd dat het gerecht heeft om de smaken goed in te laten trekken. 

author Door Aivie

Kadhai paneer

Ik ben dol op paneer. Het maakt eigenlijk niet uit hoe het bereid is, als het maar paneer is! Dit gerecht heb ik gemaakt toen ik weer eens met mijn gedachten afdwaalde naar een van de lekkerste keukens, de Zuid Indiase!

author Door Aivie

Koken met Aivie © 2016