Phulauri (gele of groene erwten balletjes)

Phulauri zijn balletjes gemaakt van gele of groente erwten.  De erwten worden nadat ze fijn zijn gemalen, gekruid en gefrituurd. Ik heb in dit recept 2 soorten bereidingswijzen aangegeven.

author Door Aivie

Bieten halwa (Indiase pudding)

Een minder bekende groente waarmee de halwa (Indiase pudding) ook kan worden bereid, zijn bieten. Als je geen bieten lust, zul je je verbazen, dat je dit wel lekker vindt. Het is dit een gerecht, waarbij de kruiden en de suiker samen een heerlijke brij aan fijne smaken vormen. En de kleur van de bieten zorgt ervoor dat het oogstrelend gerecht is, als het op tafel staat of uitgeserveerd wordt.

author Door Aivie

Zoete aardappelen met sesamzaad

Zoete aardappelen worden steeds populairder en passen goed in een koolhydraatarm dieet. Dit gerecht is een mooie mix van zoet, zout en zuur. Het is simpel te bereiden en smaakt altijd. 

author Door Aivie

Gebakken aubergines met gember

Een simpel en overheerlijk gerecht dat eigenlijk niet mag ontbreken bij een vegetarisch of veganistisch menu. De aubergines kun je vervangen door kastanje champignons of courgettes. Het gerecht is binnen een half uurtje klaar. 

author Door Aivie

Gevulde omelet met kruiden

Ik had trek in rucola sla en een omelet. Maar ik wilde niet 2 gerechten maken, een Ik had trek in rucola sla en een omelet. Maar ik wilde niet en een omelet en een koude salade maken. En zo is dit overheerlijk recept ontstaan! De rucola heb ik verwerkt in de omelet samen met kastanjechampignons, kaas en wat kruiden. Een heerlijke maaltijd dat zowel als lunch of avondmaaltijd kan worden genuttigd.salade en een omelet. En zo is dit overheerlijk recept ontstaan! De rucola heb ik verwerkt in de omelet samen met kastanjechampignons, kaas en wat kruiden. Een heerlijke maaltijd dat zowel als lunch of avondmaaltijd kan worden genuttigd.

author Door Aivie

Pistache-amandel barfi (Indiase zoetigheid)

Op de hindoefeesten is dit zoetig gerecht vaak aanwezig. Het erg simpel te bereiden en ook van te voren te bereiden. 

author Door Aivie

Surinaams Javaanse bami

Ik ben dol op bami. Ik heb 2 favorieten: de pad thai (Thaise rijst bami) en de Surinaams Javaanse bami. Maar omdat het veel koolhydraten bevat eet ik het bami hoogstens 3 tot 4 keer per jaar. Ik heb het recept voor de Javaans Surinaamse bami van een goede vriendin gekregen. Uiteraard heb ik het recept naar eigen smaak aangepast.

author Door Aivie

Surinaamse kippenlever-maagjes sambel

Orgaanvlees wordt bijna in iedere keuken bereid en op vee verschillende wijzen. In Suriname is sambel bereid van kippenlever, -maagjes en ook -hartjes een delicatesse die op diverse wijze wordt bereid. Dit recept is van mij en is naar eigen smaak samengesteld. 

author Door Aivie

Javaanse garnalen sambel

Deze sambel smaakt ontzettend lekker bij  de nasi, bami of telo (gefrituurde cassave of yuca). Het is simpel te bereiden met een paar ingrediënten en maanden houdbaar in de koelkast. Ik maak deze sambel zelf, omdat ik in plaats van de slechte geraffineerde suikers, gebruik maak van een mooie natuurlijke suiker, de palmsuiker. De kant en klare Javaanse sambels bevatten de goedkope slechte suikers. Ik heb altijd een potje in huis. En je kunt er zo een vegetarische versie van maken, door gewoon de garnalen weg te laten.

author Door Aivie

Goedangang of Gudangang

Een van de simpelste en lekkerste kokosgerechte vind ik de Javaans-Surinaamse gudangang. Met een paar ingrediënten heb je een heerlijk bijgerecht dat vooral goed smaakt bij gestoomde of geblancheerde groenten. Het recept bevat tevens de vegetarische versie.

author Door Aivie

Koken met Aivie © 2016