Courgette kofta’s in tomatencurry

Kofta’s zijn balletjes die worden gemaakt van groenten, paneer (jonge kaas), vis of vlees of een combinatie daarvan. De groenten- en paneer kofta’s zijn mijn favoriet. Dit gerecht kan je gerust van te voren bereiden, zodat de kruiden van de curry beter in de kofta’s trekken. Dit gerecht is redelijk vetarm. Alleen de kofta’s worden gefrituurd. En indien je de goede meelsoorten gebruikt, maak je hier een mooi koolhydratenarm gerecht van.

author Door Aivie

Cheela’s

Een mooi glutenvrij en (redelijk) koolhydratenarme pannenkoek kan worden bereid met kikkererwtenmeel. Dit gerecht komt uit de Sri Lankaanse keuken. Ik vind het een heerlijke pannenkoek. Je kunt het gewoon zo uit het vuistje eten, of gebruiken als wrap of net als de Indiase roti met andere bijgerechten eten. Door de uien weg te laten, maak je er in een handomdraai een Ayurvedisch gerecht van. 

author Door Aivie

Avocado-chapati’s

Behalve chapati’s van groenten, kun je deze ook van fruitsoorten maken. Ik ben altijd op zoek naar gezondere en bewuste variaties op bestaande gerechten. Zo ben ik op het idee gekomen om chapati’s (Indiase roti/brood) met avocado erin te maken. Het principe is hetzelfde als de bieten-chapati. Qua smaak en kleur is het wel anders. Zo zou ik de chapati ook een keer met een mooie rijpe Surinaamse golet mango of rode papaja willen maken.  Ik zou zeggen gebruik je fantasie en creëer nieuwe niet-alledaagse chapati’s. 

author Door Aivie

Bieten-chapati’s

Ik ben altijd op zoek naar gezondere en bewuste variaties op bestaande gerechten. Zo ben ik op het idee gekomen om chapati’s (Indiase roti/brood) met groenten erin te maken. Het enige wat ik gedaan heb, is de bewuste groente pureren, kruiden en mengen met volkorenmeel. Het is een mooi vetarme variant op de vaak vettige paratha’s of andere gevulde en met of in olie gebakken roti’s. En vooral een uitkomst voor de slechte groenten-eters! 

author Door Aivie

Eieren met wit maanzaad

Trek in iets smakelijks, maar wil je niet al te lang in de keuken staan? Dat kan!
Ik heb standaard veel verschillende kruiden in mijn keukenkast staan en is het een kwestie van creativiteit om snel iets simpels en zo bewust mogelijk te maken. Zo creeer je steeds weer een nieuw gerecht.

author Door Aivie

Geroosterde kip met Indiase masala-mix

Ik ben dol op gemakkelijke, gezonde en zeer smaakvolle gerechten!
Ik marineer mijn vis, vlees of groenten zelden op dezelfde wijze. Daar ben ik te creatief en te eigenwijs voor.
Zo ben ik op het idee gekomen om dit heerlijk gerecht te maken. Een mix van reguliere Indiase kruiden, gemixt met nog wat niet-reguliere Indiase kruiden hebben geleid tot een gerecht, die ik intussen al 2 keer heb klaargemaakt. En ik zal het zeker vaker bereiden.

author Door Aivie

Bengaalse ei-curry

Dit is een prachtig gerecht, dat enkele dagen van te voren bereid kan worden. Curry’s hebben als kenmerk, dat het minimaal 1 dag na de bereiding, beter smaakt. Dit omdat alle smaken van de verschillende kruiden goed intrekken.

author Door Aivie

Kipgehaktbrood (koolhydraatarm)

Gehaktbrood zijn er in vele variaties. Dit gerecht is zeer bewust en kan geheel vetvrij worden bereid. Dit gerecht kan van te voren bereid worden en op de dag van gebruik, kun je het afbakken.

author Door Aivie

Koken met Aivie © 2016