Samosa vullingen

Samosa is een een Indiase snack. Ik heb heel lang geleden in India de samosa voor het eerst gegeten met een vulling van paneer (jonge kaas) en cashewnoten. Ik vergeet dat moment nooit meer. Wat en geweldige combinatie e al de kruiden door de vulling heen maken het af! De vullingen verschillen per persoon en ook per streek. Zie mijn tips onderaan het recept. De indiase samosa verschilt in smaak met die van de Surinaamse. Stiekem vind ik de Indiase versie met de verschillende vullingen het lekkerst. 

author Door Aivie

Keto mahanbhog van kokosmeel (offerspijs)

Dit is mijn keto versie van de traditionele versie van de mahanbhog. Van origine wordt dit gerecht met bloem of griesmeel bereid en geraffineerde suikers. Kokosbloem is zachter van smaak en laat een hele fijne bite achter. Het recept bevat nog geen 12 gram koolhydraten. Per persoon zit je op een vierde of de helft.

author Door Aivie

Courgette crackers (inclusief de veganistische versie)

In mijn zoektocht naar koolhydraatarme gerechten heb ik dit recept bedacht en uitgeprobeerd.  Naast de lijnzaadcrackers, zijn deze crackers een heerlijke variant van de vegetarische en koolhydraatarme crackers. Deze cracker bevat naar verhouding evenveel zaden en noten als groenten. Een mooi vezelrijk, en zeer koolhydraatarm gerecht! 

author Door Aivie

Chinese tayer (Taro) met geelwortel

Ben je op zoek naar eenvoudige, snelle en smaakvolle gerechten voor bij de roti? Dan is dit er 1 die niet mag ontbreken.

author Door Aivie

Chinese tayer (taro) in kokosmelk, een Thais gerecht

De Chinese tayer of taro is een wortelknol, die wit, grijs of rozig bruin tot blauwpaars van kleur kan zijn. De knollen worden gekookt, geroosterd, gebakken en of gefrituurd. De jonge bladeren en bladstelen kunnen ook worden gekookt en gegeten. Dit recept heb ik zelf gecreëerd en het gerecht is geïnspireerd door de Thaise keuken.

author Door Aivie

Crunchy aloo (Knapperige aardappelen)

Heel vaak ontstaan bij mij gerechten, omdat ik ingrediënten en of producten in de (koel)kast heb staan. Zo is ook dit gerecht bedacht. Ik had 4 grote gekookte aardappelen in de koelkast en daar ben ik mee aan de slag gegaan. Het eindresultaat is subliem en dit gerecht bereid ik dan ook vaker in mijn keuken!

author Door Aivie

Khara bhat (Griesmeelrijst)

Griesmeel wordt veelal in zoete gerechten gebruikt. Dit gerecht komt uit de Zuid Indiase keuken, waar het als ontbijtgerecht geserveerd wordt. Dit is mijn versie van dit super lekker gerecht. 

author Door Aivie

Veganistische mayonaise op basis van cashewnoten

Dit recept  is geïnspireerd door de Raw Food (ongekookt voedsel) keuken. Gebruik de rauwe noten volgens de aanwijzingen in het recept. Uiteraard kun je andere noten (para of pecan) gebruiken, maar persoonlijk vind ik de mayonaise op basis van cashewnoten het lekkerst. Voor het fijn malen van de noten wordt in de Raw Food keuken gebruik gemaakt van een krachtige blender. Mocht je deze niet in huis hebben, dan geef in je in het recept de tip, hoe je met een normale blender en staafmixer ook een mooie gladde saus kunt bereiden.

author Door Aivie

Anda tamatar (ei in tomatensaus)

In het weekend eet mijn man graag een eenvoudige roti (zonder toevoeging van vulling en vet). Dit gerecht is supersnel te bereiden en vooral heerlijk bij een laat ontbijt in het weekend. Dit ei-gerecht kan ook prima op een lekker pistolet gegeten worden. 

author Door Aivie

Katahar in kokosmelk met tomatenpuree

Er bestaan veel soorten broodvrucht. In Suriname zijn er twee bekende soorten. Eén zonder pitten en de andere met pitten. De laatste wordt door de Hindostaanse-Surinamers katahar (katahal in het Hindi) genoemd. De katahar lijkt erg op de alom bekende broodvrucht, maar bevat pitten en heeft een stekelige schil. De katahar wordt meestal in masala (Surinaams Hindostaanse kerrie) bereid met kokosmelk.  Dit recept is anders, maar zeker niet minder lekker. Voor het gemak gebruik ik het woord katahar in het recept in plaats van broodvrucht met pitten.

author Door Aivie

Koken met Aivie © 2016