Ilachi Chai (kardemom thee)

Dit is van oorsprong de basis van de Indiase masala chai. De thee bestaat uit 3-4 ingrediënten, water en of melk, kardemom en theeblaadjes. Simpel te bereiden en zeer smaakvol.

author Door Aivie

Katahar in kokosmelk met tomatenpuree

Er bestaan veel soorten broodvrucht. In Suriname zijn er twee bekende soorten. Eén zonder pitten en de andere met pitten. De laatste wordt door de Hindostaanse-Surinamers katahar (katahal in het Hindi) genoemd. De katahar lijkt erg op de alom bekende broodvrucht, maar bevat pitten en heeft een stekelige schil. De katahar wordt meestal in masala (Surinaams Hindostaanse kerrie) bereid met kokosmelk.  Dit recept is anders, maar zeker niet minder lekker. Voor het gemak gebruik ik het woord katahar in het recept in plaats van broodvrucht met pitten.

author Door Aivie

Lauki-paneer kofta in kokoscurry

Lauki (fles kalebas) behoort tot komkommerfamilie, net als de courgettes. Qua smaak vind ik persoonlijk de lauki weinig spannends hebben. Het heeft een. Licht bittere smaak en een stevige structuur na bereiding. Geïnspireerd door een gerecht gemaakt door mijn schoonzusje, heb ik deze prachtige lauki-paneer kofta in kokoscurry bereid. En dan smaakt de lauki veel lekkerder!

author Door Aivie

Gulab jamun gemaakt met melkpoeder

Dit is net als de rasmalai, ook een heerlijk Indiase zoetigheid. Ik maak het niet zo vaak, omdat het best tijdrovend is en je qua hoeveelheid het niet alleen op krijgt. Ik maak minimaal 3 keer de hoeveel van de aangegeven ingrediënten. Dan loont het de tijd en inzet om dit gerecht te maken. 

author Door Aivie

Karhi, gele erwtensoep met phulauri (gele erwten balletjes)

Dit gerecht ontbreekt nooit op mijn Divali menu! Ik vind de combinatie van een dikke soep, met kruidige erwten balletjes en het zure van de mango een heerlijk gerecht. Het liefst eet ik dit met een roti gevuld met aardappelen. Maar ook met wat gestoomde groenten, smaakt het ontzettend lekker. Ik heb in de tips aangegeven hoe je de karhi sneller kunt bereiden en eventueel iets bewuster, door geen vet in de karhi te gebruiken. Echter zijn de phulauri’s (erwten balletjes), wel gefrituurd in olie. Dus helemaal vetvrij is het recept niet, tenzij je de gele erwten balletjes weglaat. 

author Door Aivie

Kheer, Indiase rijstpudding

Kheer is de Indiase versie van de dessertrijst. Persoonlijk vind ik het door de kardemom en saffraan veel verfijnder smaken. Dit gerecht wordt ook als offerspijs gebruikt bij Hindoestaanse (religieuze) bijeenkomsten. Je kunt het gerecht 2 tot 3 dagen van te voren maken, wanneer je het als een dessert serveert.

author Door Aivie

Phulauri (gele of groene erwten balletjes)

Phulauri zijn balletjes gemaakt van gele of groente erwten.  De erwten worden nadat ze fijn zijn gemalen, gekruid en gefrituurd. Ik heb in dit recept 2 soorten bereidingswijzen aangegeven.

author Door Aivie

Bieten halwa (Indiase pudding)

Een minder bekende groente waarmee de halwa (Indiase pudding) ook kan worden bereid, zijn bieten. Als je geen bieten lust, zul je je verbazen, dat je dit wel lekker vindt. Het is dit een gerecht, waarbij de kruiden en de suiker samen een heerlijke brij aan fijne smaken vormen. En de kleur van de bieten zorgt ervoor dat het oogstrelend gerecht is, als het op tafel staat of uitgeserveerd wordt.

author Door Aivie

Zoete aardappelen met sesamzaad

Zoete aardappelen worden steeds populairder en passen goed in een koolhydraatarm dieet. Dit gerecht is een mooie mix van zoet, zout en zuur. Het is simpel te bereiden en smaakt altijd. 

author Door Aivie

Gebakken aubergines met gember

Een simpel en overheerlijk gerecht dat eigenlijk niet mag ontbreken bij een vegetarisch of veganistisch menu. De aubergines kun je vervangen door kastanje champignons of courgettes. Het gerecht is binnen een half uurtje klaar. 

author Door Aivie

Koken met Aivie © 2016