Gember-tijm kip (slowcooked)

Weer een heerlijk gerecht gemaakt! Gember-tijm kip en dat langzaam gegaard in de oven. Het recept is mijn eigen recept en eerlijk gezegd kan een ieder dit gerecht  maken en dan de kip of ander vlees naar eigen inzicht kruiden. Bij slowcooken behoor je alleen de gaartijd in de gaten te houden. 

author Door Aivie

Havermout bananen-perencake

Dit recept is geïnspireerd door de bananen en peren die overrijp in mijn fruitschaal stonden. Ik heb er een heerlijke, redelijk, gezonde cake van gebakken. Zie in het recept de opties om de cake, veganistisch en bewuster (met goede suikers) te bereiden. 

author Door Aivie

Gebakken champignons in roomboter

Met slecht 4 ingrediënten heb je dit super lekker gerecht op tafel met deze groenten! Champignons zijn gezond, omdat ze calorie- en vetarm zijn en rijk aan mineralen, vitaminen en vezels. HIerdoor  past de champignon heel goed in een dieet om af te vallen. Verder zijn champignons een belangrijke bron van vitaminen B2, B3, foliumzuur en van de mineralen kalium en fosfor. De champignon bevat heel veel antioxidanten en mineralen en die heeft ons lichaam hard nodig voor een goede gezondheid. 

author Door Aivie

Vegan havermoutkoekjes

Trek in iets zoets en toch een verantwoorde en bewuste keuze kunnen maken daarin? Dan is dit koekje een van de snelste en lekkerste oplossingen. Ook gezellig om het met kinderen te bereiden. Dit koekje kan niet mislukken. Geniet ze!

author Door Aivie

Cheela’s

Een mooi glutenvrij en (redelijk) koolhydratenarme pannenkoek kan worden bereid met kikkererwtenmeel. Dit gerecht komt uit de Sri Lankaanse keuken. Ik vind het een heerlijke pannenkoek. Je kunt het gewoon zo uit het vuistje eten, of gebruiken als wrap of net als de Indiase roti met andere bijgerechten eten. Door de uien weg te laten, maak je er in een handomdraai een Ayurvedisch gerecht van. 

author Door Aivie

Spruiten uit de oven

Als kind vond ik spruiten niet lekker, maar dat moest ik, terecht, verplicht opeten. Ik weet dat de spruiten op de oer-Hollandse wijze mij niet bevallen, heel koken in water. Dit gerecht bedacht ik toen ik weer eens spruiten ging schoonmaken. In plaats van de spruiten fijn te snijden, heb ik ze gehalveerd en in de oven gedaan. Subliem! Een ware smaakexplosie zijn de spruiten uit de oven. Zacht van binnen, knapperig van buiten en door het gebruik van goede oliën mengt de licht bittere smaak van de spruit zicht supermooi. 

author Door Aivie

Veganistische mayonaise op basis van cashewnoten

Dit recept  is geïnspireerd door de Raw Food (ongekookt voedsel) keuken. Gebruik de rauwe noten volgens de aanwijzingen in het recept. Uiteraard kun je andere noten (para of pecan) gebruiken, maar persoonlijk vind ik de mayonaise op basis van cashewnoten het lekkerst. Voor het fijn malen van de noten wordt in de Raw Food keuken gebruik gemaakt van een krachtige blender. Mocht je deze niet in huis hebben, dan geef in je in het recept de tip, hoe je met een normale blender en staafmixer ook een mooie gladde saus kunt bereiden.

author Door Aivie

Keto erwtensoep (koolhydraatarm)

Erwtensoep bereid met de groene linzen bevat veel koolhydraten. Voor mij een uitdaging om een koolhydraatarme versie te bereiden. Dat is prima gelukt! Het voordeel van deze versie is dat deze versie ook minder zwaar op de maag ligt. 

author Door Aivie

Kouseband met oerdi en geraspte kokos

Kouseband kun je op heel veel verschillende manieren bereiden en is tegenwoordig in bijna alle supermarkten verkrijgbaar. Dit is een Ayurvedisch gerecht, waarbij er geen uien en knoflook is toegevoegd aan het gerecht.

author Door Aivie

Surinaamse pastei (inclusief vegetarische variant)

Welke keuken kent geen eigen variant van de pastei? Of het nu pie, bastilla of pastei wordt genoemd, de combinatie van een hartige of zoete vulling in een (krokante) deeg blijft heerlijk! Een  van mijn favoriete pastei-soorten is de Surinaamse pastei. Ik ben hiermee opgegroeid. Als kind kan ik mij herinneren hoe mijn moeder met de tantes en vriendinnen steeds op  zoek waren naar de beste vulling en het krokantste deeg. Uiteindelijk is dit het recept zoals ik die van mijn moeder heb geleerd.  Een heerlijk gerecht uit de de Surinaamse keuken.

author Door Aivie

Koken met Aivie © 2016