Chinese tayer (taro) in kokosmelk, een Thais gerecht

De Chinese tayer of taro is een wortelknol, die wit, grijs of rozig bruin tot blauwpaars van kleur kan zijn. De knollen worden gekookt, geroosterd, gebakken en of gefrituurd. De jonge bladeren en bladstelen kunnen ook worden gekookt en gegeten. Dit recept heb ik zelf gecreëerd en het gerecht is geïnspireerd door de Thaise keuken.

author Door Aivie

Bitawiri in kokosmelk, een Surinaamse groenten

Cestrum latifolium is de Latijnse benaming voor de bitawiri (bitterblad letterlijk vertaald). Deze groenten is vooral erg populair in de Surinaams-Creoolse keuken. De groente behoort tot de nachtschadefamilie, net als de tomaat, aubergine, paprika etc. Bitawiri is bitter van smaak en bevat daardoor veel ijzer en anti-oxidanten. Ik eet deze groenten graag gestoomd of  heerlijk in kokosmelk bereid.

author Door Aivie

Psylliumvezel wraps

In de zoektocht naar kha broodsoorten stuitte ik op het ingrediënt psylliumvezels. Deze vezels bevorderen de stoelgang en geven sneller een verzadigd gevoel. Het zijn de buitenste schilletjes van de zaadjes van de plant  plantago ovato (Latijnse benaming). Het deeg dat ik voor dit broodgerecht heb gemaakt, voelt rubberachtig aan. Ik heb er kleine wraps van gemaakt. Je kunt ook grotere wraps maken.

author Door Aivie

Courgette kofta’s in tomatencurry

Kofta’s zijn balletjes die worden gemaakt van groenten, paneer (jonge kaas), vis of vlees of een combinatie daarvan. De groenten- en paneer kofta’s zijn mijn favoriet. Dit gerecht kan je gerust van te voren bereiden, zodat de kruiden van de curry beter in de kofta’s trekken. Dit gerecht is redelijk vetarm. Alleen de kofta’s worden gefrituurd. En indien je de goede meelsoorten gebruikt, maak je hier een mooi koolhydratenarm gerecht van.

author Door Aivie

Avocado-chapati’s

Behalve chapati’s van groenten, kun je deze ook van fruitsoorten maken. Ik ben altijd op zoek naar gezondere en bewuste variaties op bestaande gerechten. Zo ben ik op het idee gekomen om chapati’s (Indiase roti/brood) met avocado erin te maken. Het principe is hetzelfde als de bieten-chapati. Qua smaak en kleur is het wel anders. Zo zou ik de chapati ook een keer met een mooie rijpe Surinaamse golet mango of rode papaja willen maken.  Ik zou zeggen gebruik je fantasie en creëer nieuwe niet-alledaagse chapati’s. 

author Door Aivie

Koken met Aivie © 2016