Ben je op zoek naar een smakelijk en snel te bereiden zoete snack, dan is dit Indiaas gerecht een aanrader.
Dit gerecht ontbreekt nooit op mijn Divali menu! Ik vind de combinatie van een dikke soep, met kruidige erwten balletjes en het zure van de mango een heerlijk gerecht. Het liefst eet ik dit met een roti gevuld met aardappelen. Maar ook met wat gestoomde groenten, smaakt het ontzettend lekker. Ik heb in de tips aangegeven hoe je de karhi sneller kunt bereiden en eventueel iets bewuster, door geen vet in de karhi te gebruiken. Echter zijn de phulauri’s (erwten balletjes), wel gefrituurd in olie. Dus helemaal vetvrij is het recept niet, tenzij je de gele erwten balletjes weglaat.
Kheer is de Indiase versie van de dessertrijst. Persoonlijk vind ik het door de kardemom en saffraan veel verfijnder smaken. Dit gerecht wordt ook als offerspijs gebruikt bij Hindoestaanse (religieuze) bijeenkomsten. Je kunt het gerecht 2 tot 3 dagen van te voren maken, wanneer je het als een dessert serveert.
Van origine wordt hummus van kikkererwten gemaakt. Maar aangezien ik altijd op zoek ben naar gezondere en bewustere gerechten, heb ik gekookte bieten toegevoegd aan dit gerecht. Weer een heerlijke ontdekking en zo eten de niet-groenten liefhebbers, toch ongemerkt groenten. En niet te vergeten, bieten bevatten o.a. veel anti-oxidanten en ijzer!
Hummus is een dipsaus uit de Arabische keuken , waarbij de kikkererwten de basis vormen. In een koolhydratendarm dieet, zijn de kikkererwten niet een bewuste keuze en ik heb ik deze dipsaus getracht van alleen groenten te maken. En het smaakt voortreffelijk! De courgette kan gemakkelijk vervangen worden door gekookte bieten, avocado, gekookte pompoen, gekookte wortelen, gekookte koolrabi etc.