Moonglet (Indiase veganistische omelet)

Moonglet is een veganistische Indiase omelet, waarbij diverse linzensoorten worden gebruikt. Veelal wordt de moonglet van mung bonen gemaakt. Ik heb echter een mix van linzen gebruikt. De omelet wordt in India als ontbijt genuttigd en is ook een bekend street food gerecht.  Persoonlijk vind ik het best een stevig gerecht en eet ik het liever als lunch- of avondgerecht. Ik heb de moonglet zowel als een omelet in de pan, als in de oven bereid. Dit is mijn recept en ik heb met de mix van linzen en de eigen keuze van specerijen mijn moonglet versie hier beschreven en bereid.  Voel je vrij om hierin je eigen variatie te kiezen.  En wederom is dit een mooi koolhydraatarm en eiwitrijk gerecht.

author Door Aivie

Keto foccacia brood

Brood is misschien wel een van de meest koolhydraatrijke producten en past dus absoluut niet in een koolhydraatarme levensstijl. De amandelmeel in dit gerecht bevat relatief gezien best veel koolhydraten, maar tientallen minder dan in gewoon brood. 

author Door Aivie

Keto brood uit de magnetron

Zelfgemaakte en supersnelle gerechten zijn bij mij van harte welkom. Dit brood is binnen 10 minuten bereid. Heb je geen magnetron, dan staat onderaan het recept de bereiding uit de oven ook aangegeven. 

author Door Aivie

Courgette crackers (inclusief de veganistische versie)

In mijn zoektocht naar koolhydraatarme gerechten heb ik dit recept bedacht en uitgeprobeerd.  Naast de lijnzaadcrackers, zijn deze crackers een heerlijke variant van de vegetarische en koolhydraatarme crackers. Deze cracker bevat naar verhouding evenveel zaden en noten als groenten. Een mooi vezelrijk, en zeer koolhydraatarm gerecht! 

author Door Aivie

Psylliumvezel wraps

In de zoektocht naar kha broodsoorten stuitte ik op het ingrediënt psylliumvezels. Deze vezels bevorderen de stoelgang en geven sneller een verzadigd gevoel. Het zijn de buitenste schilletjes van de zaadjes van de plant  plantago ovato (Latijnse benaming). Het deeg dat ik voor dit broodgerecht heb gemaakt, voelt rubberachtig aan. Ik heb er kleine wraps van gemaakt. Je kunt ook grotere wraps maken.

author Door Aivie

Bloemkoolbrood (koolhydratenarm)

Op mijn zoektocht naar koolhydraatarme broden, heb ik van een basis recept mijn eigen bloemkoolbrood gemaakt. Het smaakt heerlijk en is behalve als brood, ook gewoon zo te eten. Er zitten genoeg smaakmakers in, zodat het als een hartige plak cake kan worden gegeten. 

author Door Aivie

Koolhydratenarm brood

Een super gemakkelijk recept en koolhydratenarm. Met een paar ingrediënten en eventueel kruiden naar smaak, tover je dit brood in een uurtje op tafel.

author Door Aivie

Broodtaart (vegetarisch en of veganistisch)

Dit gerecht is waarschijnlijk ooit ontstaan omdat er iets met oud brood moest worden gedaan. Weggooien van voedsel is zonde en met een paar ingrediënten kun je altijd nog iets lekkers klaarmaken. Dit is het verhaal dat ik te horen heb gekregen. Ik ben dol op broodtaart. En het mooie van dit recept is dat het wederom vegetarisch is en je kunt het zelfs veganistisch bereiden. Vervang de custardpoeder door agaragar, de roomboter door cacaoboter of geurloze kokosolie en gebruik notenmelk in plaats van koemelk. 

author Door Aivie

Bieten-chapati’s

Ik ben altijd op zoek naar gezondere en bewuste variaties op bestaande gerechten. Zo ben ik op het idee gekomen om chapati’s (Indiase roti/brood) met groenten erin te maken. Het enige wat ik gedaan heb, is de bewuste groente pureren, kruiden en mengen met volkorenmeel. Het is een mooi vetarme variant op de vaak vettige paratha’s of andere gevulde en met of in olie gebakken roti’s. En vooral een uitkomst voor de slechte groenten-eters! 

author Door Aivie

Lijnzaadcrackers (veganistisch)

Lijnzaadcrackers zijn simpel te bereiden en erg gezond. Het mooie aan deze versie is dat het gerecht helemaal vrij is van dierlijke ingrediënten. Je kunt de zaden naar eigen inzicht variëren. De basis voor deze crackers vormen de gebroken lijnzaden. Lijnzaad bevat slijmstof, waardoor de gebroken zaadjes met toevoeging van vocht gemakkelijk kunnen hechten aan andere ingrediënten in een gerecht. Hierdoor is er geen bloem of ander meel nodig om de crackers krokant te bakken. Dit gerecht kun je door toevoeging van kruiden, naar eigen smaak blijven variëren.

author Door Aivie

Koken met Aivie © 2016