Mijn eet- en leefpatroon

16709483_10155136811401520_701333033_o 16731862_10155136811531520_684596472_o 16734979_10155136811496520_997748367_o 16735486_10155136811396520_1519005396_o 16735615_10155136811426520_1376789418_oDIT IS MIJN EETPATROON EN LEEFSTIJL.

IK HEB ER ERG VEEL BAAT BIJ EN DOE DIT AL JAREN!

 

LET OP:
BEN JE VAN NATURE EEN GROTE ETER OF ZWAARLIJVIG, BEGIN DAN STAPJE VOOR STAPJE. NIET VAN DE EEN OP DE ANDERE DAG. 
BEN JE DIABEET OF HEB JE EEN ANDERE CHRONISCHE AANDOENING, DOE DIT DAN NIET EN GA DAN ONDER BEGELEIDING VAN EEN DIËTIST AAN DE SLAG.
WAT OOK ERG BELANGRIJK IS: JE MOET DIT ECHT WILLEN! 

Zondag (voorbereiding voor de week)

Ik maak standaard 2 x 2 liter kannen detoxwater klaar.
Per kan:
1 citroen
1 limoen
1/2 bos muntbladeren (ik koop 3 bossen a 1 uur nabij de Turkse of Marrokkaanse winkels)
1 groot stuk gember a 10 cm, gewassen (niet schillen) en in plakjes gesneden
Optioneel (doe ik niet altijd)
Kaneelstokje
3 stuk steranijs
1 eetlepel bevroren fruit (blauwe bessen, ananas, aardbeien)

Groentesappen ( als je een slowjuicer hebt)

1 zak wortelen, gewassen (niet schrapen, alleen de uiteinden eraf snijden) en in normale stukken gesneden
1 bos bleekselderij, gewassen en in stukken van 2 cm snijden

2 rauwe bieten, gewassen en in stukken gesneden
1 appel, gewassen en in 4 stukken snijden
1 stukje gember  met schil, gewassen ( als je niet vd smaak houdt doe er dan een klein stukje in)
1 limoen
1 citroen
Spruiten, gewassen
Komkommer
(Eigenlijk alle groenten die je in huis hebt of die dan in het seizoen beschikbaar zijn, kun je gebruiken)

Alle groenten slowjuicen en schenk het over in flesjes van maximaal 300-330 ml.  Je krijgt er 6 tot 7 flesjes uit. Deze kun je gerust een week in de koelkast bewaren.

Als je geen slowjuicer hebt:
Koop dan groentesappen uit de supermarkt. Het enige nadeel van deze sappen is dat er conserveringsmiddelen inzitten en al dan niet wat E-nummers bevatten.

Aan de andere kant als je dit voor het eerst gaat doen, zou ik eerst zo beginnen en als dit eetpatroon echt bij je past, koop dat de slowjuicer.

Voor 6-7 flesjes a 300-330 ml
1 liter groentesap van V8 of Appelsientje of uit de koeling. Die laatste zijn een stuk duurder en niet perse voedzamer.
1 liter tomatensap van Appelsientje
1 fles wortelsap van Zonnatura
1 fles bietensap van Zonnatura

Doe de wortelsap, groentesap en de helft van de tomatensap in een grote kan en doe 100 ml bietensap erbij.
Bietensap is erg voedzaam, maar bevat veel suikers.
Mix alles samen en vul je flesjes en bewaar ze in de koelkast.

 

Eetpatroon

Van maandagavond tm donderdag
Ochtend (ontbijt) rond 7.15 uur
1 kopje sopropo-moringa thee:
Een avond van te voren doe ik een paar stukjes gedroogde sopropo met 1 theelepel gedroogde moringa bladeren in een kopje met een zeef en laat dit de hele avond trekken.
Versgeperste sap van:
1 citroen of limoen
2 sinaasappels
1/2 grapefruit

8-8.30 uur (dan ben ik op kantoor)
1 beker koffie verkeerd. Hieraan voeg altijd wat kurkuma poeder en kaneelpoeder toe.

9-12 uur
Tussen 9-12 uur drink ik 2 tot 3 grote bekers thee met melk of creamer

12-12.30 uur
Drink ik mijn groentesap

12.30 tot 16.30 uur
Ik neem een fles van 750 ml mee naar kantoor
Drink ik mijn detoxwater. Deze leng ik vaak aan met heet water ( zeker in de winter). Zo heb ik dan vaak 1,5 liter vocht naar binnen gekregen, naast de overige dranken.
Gedurende de gehele middag drink ik dit.

Rond 19 uur avondmaaltijd
Ik zorg voor een koolhydraatarme maaltijd ( groenten met kruiden, geen zout en vet aan toegevoegd). Daar eet ik minimaal 2 scheplepels van en ik drink ook altijd nog een groot glas water bij het avondeten.
En heel af en toe een glas wijn. Maar dat probeer ik tot het weekend te beperken.

Alcohol bevat veel suikers, maar. In mijn geval wekt het ook de snack-lust op 🙂

Dan ben ik klaar voor de dag met eten en drinken.

BLIJF DRINKEN!
Ik heb naast mijn bed altijd een fles water en ik drink daar gedurende de nacht altijd wel een paar slokken van. Dat blijkt erg goed te zijn. En als vrouw hebben we allemaal wel 1 of 2 momenten in de nacht dat we even een plasje doen.

Dit bovenstaande is ZWAAR! Ja daar ben ik heel eerlijk in.
Overal om je heen word je doodgegooid met reclames die iets met eten te maken hebben. Ik reis met OV naar en van het werk dus ook de stations zijn af en toe een ware verleider, als het om de verleidingen van de etensgeuren gaat.
Maar daarom is het allerbelangrijkste: HET HEBBEN VAN EEN GROTE WILSKRACHT!

Op kantoor met verjaardagen: ik laat al het gebak staan. Ik heb al jaren geleden geleerd dat ik alleen nog voor kwalitatieve snacks ga. Dus mocht ik een keer trek hebben in een cake of gebak, dan moet het van allerbeste kwaliteit zijn.

Op mijn FB-groep (Smaakvol en Bewust Koken) vliegen de heerlijke smaakvolle, maar oh zo onbewuste gerechten en  snacks je om de oren. Maar dat verleid mij niet om ook toch die bami of die bakbanaan te gaan maken. Ik eet het zeker wel, maar op een moment dat ik er echt van wil genieten.

Vrijdag tm zondag
Mijn weekend luid ik het liefst als volgt in:

Vrijdag
Ontbijt thuis en lunch op de vrijdag blijven ongewijzigd.
Na het ontbijt thuis ga ik aan mijn Indian Chai. Die maak ik zelf en daar geniet ik dan vaak tot een uur of 12 van.

Het avondeten op de vrijdag is vaak gegrilde kip (zonder vet en geen zout, maar wel heerlijk gekruid).
En ik eet dan altijd wel een PAAR ovenfrietjes! Een PAAR, dus geen (half) bord vol, maar een stuk of 6 frietjes. Dan is de trek daarin ook weer gestild 🙂
Maar ook de kip eet ik niet tot ik mijn maag tot aan mijn nek toe gevuld heb. Een boutje en een vlerk en nog iets om te kluiven, zijn meer dan voldoende.

En verder geniet ik op de vrijdagavond vaak van de wijn of prosecco. Ik kan gerust een hele fles prosecco op een avond drinken. Of 2 tot 3 glazen wijn.

Zaterdag en Zondag
Ontbijt thuis en lunch op de zaterdag blijven ongewijzigd.
Na het ontbijt thuis ga ik aan mijn Indian Chai. Die maak ik zelf en daar geniet ik dan vaak tot een uur of 12 van.

Zaterdag en zondag leef ik mij vaak uit met het uitproberen van nieuwe gerechten. Maar ook bij de bereiding van die gerechten, let ik op de koolhydraten, vetten en suikers. En ik probeer altijd de goede en gezonde ingrediënten in mijn gerechten te gebruiken. Het hoeft niet duur te zijn. Gewoon met datgene dat je in huis hebt, kun je vaak al een heleboel.

Op de zaterdag drink ik toch vaak ook iets weer van een wijn of cocktail. Dat zijn de extra suikers, en die moet ik dus compenseren ( doe ik dan maandag wel weer).

Zondag gebruik ik liever geen alcohol, omdat het dan wel erg veel suikers bij elkaar opgeteld zijn, in 3 dagen.

En ja snacken doe ik ook in het weekend. Dat is dan bijvoorbeeld een stukje kaas of lekkere bananenschillen of olijven. Maar nogmaals niet te veel.

Bewegen
En ja vergeet niet te bewegen! Minimaal een half uur per dag. Lopen en als het kan sport dan wat intensiever 2 tot 3 keer per week. Fietsen is ook al bewegen. Iets harder fietsen is ook erg goed. Neem vaker de trap op en af.

Het is geen geheimzinnig of moeilijk te volgen eet- en leefpatroon. Het is de knop omzetten. In het begin is het zwaar omdat je lijf schreeuwt om al die ongezonde eetgewoonten die je jezelf hebt aangeleerd. Maar na een week of 3 gaat het echt vanzelf.

En nee het is geen excuus om te zeggen, mijn partner eet wel van alles  en ik wil dan mee-eten of ik heb kinderen en zij eten van alles dus ja is de verleiding groot.
Of bij het boodschappen halen, allerlei verkeerde dingen in de kar gooien (chips, snoep, toetjes etc). NIET DOEN!

Geloof mij: ik heb dat ook in huis. Maar ik doe niet mee. Ik kan het allemaal laten staan.

Nogmaals het gaat om de discipline en de wilskracht!

Wil je nog wat weten, stuur mij dan een berichtje.


6 Comments
Rosita

February 13, 2017 @ 14:01

Reply

Heb net gelezen dat je behandeling zou ondergaan. Heel veel sterkte en beterschap. Ik heb problemen met het afvallen. Gewicht vandaag 71.8. Lengte 1.55. Leeftijd 56jr. Het afvallen gaat traag. Heb ik iets extra gegeten of verkeerd gegeten kom ik snel aan. Train intensief 4xperweek. Met lichte crissfit omdat ik last hb vn m rug. Ik hb begeleiding vn een diëtiste maar vind dat het zomaar is. Omdat ik een punten dieet hb. Hierdoor is me buik bij de maag gedeelte groter geworden. Dus vandaar. U ziet er super goed uit. Zou ook graag zo uit willen zien. Ik Let op me voeding, soms loopt het uit vooral op een feestje. Geef ik toe dat ik daar fouten maak. Ik hb 3 hoofdmaaltijden en 2 tussendoortjes. Drink genoeg water. Gebruik geen zoet, weinig vet en zout. Vaker gestoomd voedsel. Ik krijg last van me maag bij gebruik van peper, tevl kruiden, en bittere dingen. Dus moet ook daarop Letten. Zou graag wat adviezen willen hoe en wat verder om mijn ideaal gewicht te bereiken (64kg). Bedankt voor het willen lezen. Wens u heel veel sterkte en beterschap. Mvg Rosita

Aivie

March 1, 2017 @ 17:58

Reply

Beste Rosita, gewicht verliezen na je 40ste is altijd een stuk lastiger. Het vraagt om een goede balans tussen je voeding en levensstijl. Ik heb intussen ontdekt dat het laten staan van gerechten bij mij averechts werkt. Ik denk dan dus juist meer aan datgene dat ik NIET mag eten. Ik eet van alles maar met mate. En niet te vaak de gerechten waarvan ik weet dat die verkeerd zijn. Ik ben zelf dol op roti, pasta en bami. Maar de keren dat ik dat eet op jaarbasis, zijn op 1 hand te tellen. Het gaat er echt om of je in staat bent, om de dingen te laten staan, waarvan je weet dat het net te veel of net te vaak is. En blijf bewegen, dat doe jij al goed genoeg. Dat lukt mij ook niet altijd, maar geef het niet op. Een uur lopen ( stevig wandelen) of fietsen doen al wonderen. Ik ben zelf van nature een bezige bij en ren en hol de hele dag. Alleen op de vakanties slenter ik op een heel rustig tempo. Probeer vooral op de voeding te letten. Jij weet als geen ander waar je van aankomt. En dan helpen de punten- en calorieën tellen niet in diëten. Want zodra je in een week ook maar 1 keer uitschiet zit het er zo weer aan. Ik ben daarom doordeweeks best streng voor mezelf, maar kan daardoor een uitschieter ( soms 2) in een weekend rustig permitteren. Heel veel succes en ik hoor graag van je hoe het verder met je gaat. Groetjes Aivie

Shirley

March 13, 2017 @ 08:01

Reply

Hoi Aivie,
Knap gedaan allemaal, mijn complimenten.
Zou ik het laatste brocolli recept van je mogen?

Dank bij voorbaat en nog heel veel succes .

Hartekijke groet,

Shirley

Aivie

April 1, 2017 @ 12:07

Reply

Komt eraan! Groetjes Aivie

Chantal

July 6, 2020 @ 15:35

Reply

Hi Aivie

Ik was op zoek naar kha recepten en bekeek de website. Heb net het amandelmeel brood gemaakt en gegeten. Even wennen aan de structuur, maar goed te doen. Ik lees hierboven : “Dat is dan bijvoorbeeld een stukje kaas of lekkere bananenschillen of olijven. ” Bananenschillen?? Zijn die eetbaar? Wat moet ik me daarbij voorstellen.

Aivie

October 27, 2020 @ 10:31

Reply

Lieve Chantal,

dat is een hele rare tikfout. Ik ga het aanpassen.

Liefs Aivie

Laat bericht achter

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Koken met Aivie © 2016